NIEUW BIJ STIL-AAN, EXCLUSIEF VOOR EERDERE DEELNEMERS AAN DE MEDITATIEVE WANDELINGEN EN DE MEDITATIE-GROEP

 

OP REIS NAAR BINNEN
Tussen 20 oktober en 20 november is het mogelijk gezamenlijk te oefenen in eigen meditatie-momenten. Gezamenlijk betekent: we volgen elkaars vorderingen via de app-groep en zoom-bijeenkomsten. Eigen meditatiemomenten houdt in dat je thuis dagelijks kort gaat mediteren.
Hiermee komt STIL-AAN tegemoet aan een eigen wens om verdieping te kunnen bieden en aan de wens van deelnemers om ook thuis te kunnen mediteren zoals bij STIL-AAN.

STIL-AAN biedt je een reeks van meditaties met als doel om de reis naar binnen te maken. We zijn met onze aandacht de meeste tijd buiten onszelf en weten weinig van onze binnenwereld, van ons ik, van de waarde van gedachten en stemmingen, van patronen en hoe het stil kan worden. We kennen het gezegde: om goed voor een ander te zorgen, moet je eerst goed voor jezelf zorgen. Maar hoe doe je dat aan de binnenkant?

Een reeks meditaties, zeg je, gaat me dat niet teveel tijd kosten?

Dat is maar hoe je het bekijkt. Het vraagt van jou elke dag tien minuten, bij voorkeur op een vast tijdstip, op een vaste plek, en dat 28 dagen lang.

Hoezo dat vaste tijdstip en die vaste plek? 

Routine zorgt dat iets moeiteloos gaat. Daardoor heb je sneller profijt van je meditaties. Een vast tijdstip maakt het je gemakkelijk om er een gewoonte van te maken. Net als eten en drinken. En nu ik dat toch heb genoemd: als je je dagelijkse meditatie koppelt aan een maaltijd, ervoor of erna, dan haak je aan bij een bestaande routine. Zelf mediteer ik graag voor het ontbijt. Ik doe dat inderdaad op een vaste plek, zodat als ik daar naartoe ga, mijn lichaam en brein al weten wat er gaat gebeuren. Op den duur gaat dat dan moeiteloos. 

En als ik een keer niet kan?

Dat is niet erg, want er worden  28 dagelijkse meditaties aangeboden binnen een periode van 30 dagen. Dus je kunt 2 keer overslaan en toch de eindstreep halen. 

Eindstreep? Dat klinkt als een afgerond geheel? 

Dat klopt inderdaad. De meditatieleraar heeft een opbouw en werkt toe naar inzicht in jezelf, in je omgeving, over je zintuigen. Daarom is het aan te bevelen om één meditatie per dag te doen, liefst in de ochtend,  zodat je datgene wat je gehoord hebt, mee kunt nemen in de dag. 

En je had het over het integreren van wandelen en mediteren, hoe zit dat dan?

In die periode van thuismeditaties zijn ook twee wandelingen opgenomen, individueel met mij. Dat individueel maakt het voor mij mogelijk om de 1,5 meter goed te bewaken en voor jou om je vragen te stellen. Al met al lopen we een half uur, met een korte meditatie halverwege en ruimte voor vragen stellen op de terugweg. Daarna is er een kwartier overlap met de volgende wandelaar, zodat jullie ook nog even bij kunnen praten. Dit alles natuurlijk vanaf Grotels Genieten. Deze wandelingen zijn geen must, je mag je vragen ook online stellen.

Is dat het enige moment dat ik de andere deelnemers ontmoet?

Nee, ergens halverwege en aan het eind zijn bijeenkomsten gepland, waarop we respectievelijk een start maken, onderweg polsen hoe het ermee staat en aan het eind terugkijken. De laatste is een samenkomst bij Grotels Genieten, de andere  samenkomst halverwege is via Zoom. Verder maken we gebruik van een gezamenlijke app-groep waarop we elkaar informeren welke dag van de 28 je hebt gedaan. Dat werkt erg stimulerend. Los daarvan kun je online bij mij terecht voor al je vragen over wat je zoal tegen komt in je meditatiemomenten. 

Tjonge, een heel programma. En wanneer start dat?

De reeks van 28 dagen mediteren start op 20 oktober. Maar op 9 oktober is er al een eerste (individuele) wandeling mogelijk, een fijn moment om alvast de voorbereidingen voor een vaste plek en een vaste routine te hebben verkend. Je krijgt daarvoor alvast een eerste meditatie toegestuurd, zodat je aan de stem kunt wennen. En aan de taal, want Sam Harris, de auteur, is een Amerikaan. Is dat een obstakel, dan hoor ik dat graag al op 9 oktober.          

Op 20 oktober precies ontvang je van mij een link voor een maand lang gratis meedoen met de 28-daagse Waking-up Course. Die eindigt op 19 november. Op 20 november is de afsluitende bijeenkomst.  Hieronder vind je de aanmeldprocedure.

En hoe zorg je dan dat het veilig blijft, met die COVID-19?

De meditaties en de Zoom-bijeenkomst zijn online. Zodra we bij elkaar komen, vraag ik naar je gezondheid. STIL-AAN verwacht van je  dat je thuis blijft bij klachten van jezelf of een huisgenoot. Bij de bijeenkomst dragen we een mondkapje én nemen we de 1,5 m in acht. Bij het individueel wandelen bewaak ik de 1,5 m en is een mondkapje bespreekbaar, ook van mijn kant. 

Best een gevarieerd programma. Ik ken STIL-AAN natuurlijk van het wandelen en de meditatie-ochtenden. Maar waar kan ik Sam Harris van kennen? 

Mogelijk heb ik ooit naar hem verwezen in een pauze-opdracht. Verder is hij bekend van de podcast Making Senseo de app Waking-up. Hij is neurowetenschapper, filosoof en auteur en heeft bij vooraanstaande leraren gemediteerd. Vandaaruit heeft hij eigen methode ontwikkeld, waarin je zeker ook elementen van STIL-AAN zult herkennen.

Oké, ik weet al heel veel nu. Als ik besluit mee te doen, hoe kan ik me aanmelden?

Je maakt je interesse kenbaar vóór 1 oktober via de gewone wandel-meditatie app-groep van STIL-AAN en dan heb je tien dagen om je voor te bereiden. Je zoekt een passende plek, binnen- of buitenshuis, een vast moment en je mediteert daar op proef met dag 1 van de Waking-up Course. Op 9 oktober kun je besluiten mee gaan met de wandeling om je vragen te stellen, twijfels te uiten, adviezen in te winnen.  

Op 11 oktober hoor ik van je of je definitief meedoet. De voorwaarde is dat je je vaste plek en tijdstip hebt gevonden.

Er kunnen maximaal tien mensen meedoen, dit vanwege de wandeltijd en de zaalgrootte bij Grotels Genieten.  Daarbij geef ik voorrang aan degenen die al langere tijd meedoen met STIL-AAN en degenen die lid zijn van de wandel-meditatie-appgroep. Ik kan nog niet zeggen of ik deze reeks op een later moment ga herhalen. Dat hangt ook van de bevindingen van de deelnemers af.

Ik houd je op de hoogte als ik je al voor 11 oktober op een wachtlijst moet plaatsen.

Zodra ik je definitieve aanmelding ontvang, maak ik een individuele app-‘groep’ met jou aan, om uit te kunnen wisselen en vragen te kunnen stellen. Ook voeg ik je toe aan de gezamenlijke ‘Waking-up met Sam en STIL-AAN’  app-groep.

En hoeveel kost het?

De kosten zijn net als anders op Dana-basis: bij de bijeenkomsten staat de gift-box er en het is aan jou om te bepalen  hoeveel het voor jou van waarde is geweest. 

Mogelijk krijg je vanuit Waking-up-Course de vraag voorgelegd of je wilt blijven gebruikmaken van de app van Sam Harris. Dat kost op dit moment (eind augustus) qua dollarkoers eenmalig € 85,- maar heeft niets met STIL-AAN van doen. En is dat wat veel, dan stelt Sam Harris voor om hem mailen met het verzoek dat je graag zou willen mediteren met zijn app, maar dat je portemonnee het niet toelaat. De app is zeer de moeite waard, je krijgt van Sam elke dag een nieuwe meditatie en van andere leraren uit andere richtingen zoals zen, mindfulness, metta (liefdevolle vriendelijkheid) en de-hoofdeloze-weg zijn er gesprekken of ook lessenreeks te volgen. Inclusief een meditatietechniek voor kinderen. Wel allemaal Engels/Amerikaans.

En is er naast het maximum van tien ook een minimum aantal deelnemers?  

Ja, minimaal drie, om te kunnen uitwisselen. 

Oja , wat heb ik nodig om mee te kunnen doen?  

Je hebt een smartphone of een tablet nodig, een Android of een IPhone. Daar kun je de link met de 28-meditaties op openen. Voor Zoom heb je een computer nodig, maar het kan ook op een tablet. Je hoeft je niet te registeren, je krijgt van mij een link toegestuurd. We doen ook nog een test-Zoom-gesprek om zeker te weten dat het werkt.

Alle data op een rijtje

De data op een rijtje: aanmelden

Data in 

oktober

 
1 Interesse kenbaaar gemaakt
1 – 7 Op zoek gaan naar een vaste plek en een passend tijdstip 
7 Ontvangen dag 1 van de Waking-up-course
7 – 11 Proefmeditatie op je vaste plek en vast tijdstip, aanpassingen
9 Optionele wandeling
11 Besluiten of je meedoet
16 Een test-Zoom-gesprek 

De data op een rijtje: 28 eigen meditaties

Data  in oktober Eigen meditatie
20 t/m 31 Meditaties op vaste plek en tijdstip
Data  in November Eigen meditatie
1 t/m 19 Meditaties op vaste plek en tijdstip

De data op een rijtje: ondersteunde activiteiten 

Data  in oktober Ondersteunende momenten
23 Optioneel: individueel wandeling met Geertine
25 Gezamenlijke uiitwisseling via Zoom van 40 minuten.
31 Optioneel: gezamenlijk stiltewandeling 
Data  in november Ondersteunende momenten
6 Optioneel: individuele wandeling met Geertine
15 Gezamenlijke uiitwisseling via Zoom van 40 minuten
20 Gezamenlijke afsluiting bij Grotels Genieten

 

Andere ondersteuning: hulptroepen

Van begin af aan stellen we een gezamenlijke app-groep op waarop alle deelnemers melden welke meditatie ze die dag hebben gedaan. Liefst zo kort mogelijk: kies een emoticon die bij je past, bijvoorbeeld ?, dan het nummer van de meditatie/28 en een liefdevolle afsluiting. Dan kan het er op dag 17 zo uitzien: ?17/28 ?

Als je aan zo’n reis begint, een georganiseerde reis naar binnen, dan kun je vanalles tegenkomen.  Twijfels, opstandigheid, irritatie, je gaat niet de eerste zijn die na een week uitroept: dit is helemaal niets. Toch is het de moeite waard om dan door de juiste hulptroepen in te zetten, tóch je reis te kunnen voortzetten. Hulptroepen in de vorm van de gezamenlijke app-groep helpen om je eigen voortgang te zien en de inspanning die anderen doen.  Dan merk je ook: ik ben onderdeel van een dappere groep mediteerders.  Of misschien wil je niet afhaken om anderen niet te ontmoedigen. Komen er wezenlijke vragen bij je op, kom je in een worsteling met jezelf, neem dan via een privé-app met STIL-AAN contact op met mij. Ik heb ruimte ervaring in meditaties en wat je daarin tegen kunt komen. Ook ben je van harte welkom om individueel een half uur met mij te wandelen.

Doe je mee? 

 

 

ONDERSTAAND PROGRAMMA VERVALT TOT NADER ORDER
Tot jezelf komen in de stilte van dit moment

Bij STIL-AAN ben je welkom om te leren hóe je in het hier en nu kunt verblijven. Er zijn twee momenten per maand. De eerstvolgende mogelijkheden:

op vrijdagmorgen: samen mediteren.

STIL-AAN is daar, waar het op dat moment past. Eerder mediteerden we in Someren en in Bakel, daarna in Helmond. We beoefenden zit- en loopmeditatie. Gewoon bij mensen thuis. Omdat het een open groep is, is iedereen welkom om mee te doen. Ook je vrienden en kennissen. 

09.30-11.00 uur: we beoefenen zit-, wandel-, loop- of ligmeditatie, begeleid of in stilte, op basis van inzicht- en concentratiemeditatie. Meer weten?

11.00-11.30 uur: napraten met thee of vertrekken in stilte.

11.30-12.00 uur: kennismaken/korte introductie in meditatie (alleen op afspraak)..

op vrijdagmorgen meditatief wandelen op vrijdag: op bezoek in het hier en nu. Wat komt er via je zintuigen binnen? Wat doet je brein daar vervolgens mee? We lopen door bos, heide, weide of volgen de beekjes. Onderweg is er een theepauze op het mos. We wandelen in stilte. Dat blijkt verrassend gemakkelijker dan je zou denken 😉

Vertrek om 9.30 uur, meestal  vanaf de parkeerplaats bij het restaurant Grotel’s Genieten, Grotel 5 te Bakel. Na afloop is er gelegenheid tot napraten in het restaurant. Meer informatie vind je via de link  Wandeling. De volgende wandeldatum valt in april.

Lees hier wat deelneemster Geertje na afloop van de laatste stilte-ochtend schreef.

Interessante meditatie-apps:

Nieuw: Waking Up, van Sam Harris met meditaties gebaseerd op de laatste inzichten in de neurowetenschappen

Voor dagelijks gebruik: Inzicht Timer, met meditatie-timer, korte cursussen en begeleide meditaties. Leuke stimulans: je kunt zien op een wereldkaart wie er op dat moment allemaal samen met jou mediteren!

Voor dagelijks gebruik: Buddhify, korte meditaties op basis van moment van de dag of activiteit of gemoedstoestand, overzichtelijk kiezen uit een waaier.

Andere mogelijkheden tot meditatie:

Andere activiteiten in 2020? Als het er is, staat het bij Meedoen
Graag een keer gastlocatie zijn voor de meditatiegroep? Kijk bij Locatie
Een stiltemoment aan jezelf of iemand anders aanbieden? Kijk bij Meedoen