VERDIEPEN OF LEREN MEDITEREN 

Heb je ooit of nog nooit gemediteerd? Of wil je verder verdiepen of opnieuw de routine oppakken? De app Waking-up biedt de Introductory Course, een gestructureerd programma van 10 minuten per dag, 28 dagen lang. 

5 van de 6 deelnemers aan deze reeks mediteert

na 2 jaar nog steeds dagelijks

Via de gratis 30-dagen link van STIL-AAN krijg je een gedegen basis aangereikt. Niet alleen in routine, maar ook inhoudelijk.
STIL-AAN ondersteunt je desgewenst om je routine vast te houden of geeft uitleg om de begeleide meditaties in het Amerikaans beter te begrijpen. Stap via STIL-AAN bijvoorbeeld in de meditatie-app-groep, waarin je dagelijks je meditatie post.
Na afloop van de 28-daagse kun je vervolgen met een 5-daagse Metta-reeks, korte meditaties op liefdevolle vriendelijkheid. Zie onderaan deze pagina. Wil je daarna verder, dan kun je je abonneren.

Waking-Up is uitgegroeid tot een interessant platform

met lezingen en een breed aanbod aan meditatie-richtingen

28-daagse via de Waking Up-app van Sam Harris

Kennismaking met verschillende meditatie-technieken
De grondlegger van Waking-Up is de Amerikaanse neurowetenschapper, filosoof en meditatieleraar Sam Harris, hij neemt je stap-voor-stap mee. Zijn unieke methode is gebaseerd op de eeuwenoude traditie van Dzogchen gecombineerd met wetenschappelijke kennis van de werking van ons brein. Je maakt kennis met verschillende meditatietechnieken, waarin je ook de principes van mindfulness zult herkennen.

Mindfulness?
Mindfulness is volgens hem niet zo zeer een meditatie-techniek, als wel een kwaliteit van het brein zelf. Het is simpelweg gezegd de vaardigheid om gewaar te zijn wat in je bewustzijn gebeurt, van pure gewaarwordingen tot beelden, geluiden, en gedachten. Deze groeiende vaardigheid om aandacht te geven vormt straks de basis van overwegingen en reflecties rondom het zelf en andere concepten die hij zal introduceren naarmate de 28 dagen vorderen.

Krachtige oefening
Over mediteren zegt hij in de les van dag 1 tijdens de Introductory Course op de Waking Up-app vrij vertaald: “Het is bijna onmogelijk om te overdrijven hoe krachtig en interessant en transformerend deze simpele oefening van nauwkeurig aandacht geven aan dat wat je ervaart, kan gaan worden.

Ontdek het verschil
Sam Harris haast zich ook om aan te geven dat hij het niet aan je kan bewijzen, behalve dan om je te stimuleren om mee te blijven doen tot aan het punt van echt inzicht. Hij probeert het via een vergelijking: “
Denk bijvoorbeeld eens aan de wetenschap van astronomie (sterrenkunde), gewoon om het ergens mee te vergelijken. Als je, net als vele anderen, in een stad woont met veel licht-vervuiling, dan zou het kunnen gebeuren dat als je ‘s nachts een keer naar boven kijkt, je misschien helemaal geen sterren ziet. En dat de enige sterren die je wel ziet, de planeten zijn, omdat dat de enige sterren zijn die fel genoeg zijn om door de licht-vervuiling heen te breken. Dus als de situatie zo is dat je helemaal niet kan weten hoe mooi of interessant de kosmos is, omdat je geen enkel detail kunt zien, dan is het niet onaannemelijk dat je daardoor gaat twijfelen dat astronomie als wetenschap bestáát.

Maar als je ‘s nachts ooit op het platteland of in de jungle bent geweest, en gezien hebt hoe de hemel eruit ziet zonder licht-vervuiling, of wellicht heb je foto’s gezien die genomen zijn vanuit de Hubble-ruimtetelescoop van briljante sterrenvelden of zelfs van andere ruimtestelsels, dan is dat, zelfs al heb je het niet zelf ervaren, geen reden om eraan te twijfelen dat de nachthemel ongelooflijk mooi is en dat er echt veel aan te ontdekken valt.

Ook met betrekking tot je brein heb je wellicht nooit meegemaakt dat de omstandigheden zo waren dat je rechstreeks iets interessant hebt ervaren. Meditatie is een methode om deze omstandigheden te creëren. En daarmee is het te vergelijken met het bouwen van je eigen telescoop. En zodra je die gebouwd hebt, raak je het nooit meer kwijt. Misschien moet je het van tijd tot tijd weer wat intensiveren, maar het verschil tussen het aanschouwen van de wonderen van het brein met door jouzelf getrainde aandacht en het nooit hebben kunnen gezien, is moeilijk te overdrijven.

Dat kan dus ervaren worden in die 28-daagse. Naast de dagelijkse meditaties krijg je individuele ondersteuning van STIL-AAN en zijn er online uitwisselingen in groepsverband, beide in het Nederlands.

In het kort
Bij belangstelling stelt STIL-AAN samen met de groep een programma samen. Bijvoorbeeld: 1 maart of 1 november

Opgeven vóór 22 februari resp 22 oktober

Begeleiding:

  • individuele en gezamenlijke online uitwisseling, voor de kosten zie Dana
  • per dag een handige woordenlijst Amerikaans-Nederlands.

Kosten: gratis link via STIL-AAN, begeleiding per keer op basis van Dana-Tikkie.

Q & A over het programma van de 28-daagse

Een reeks meditaties, gaat me dat niet teveel tijd kosten?
Dat is maar hoe je het bekijkt. Het vraagt van jou elke dag tien minuten, bij voorkeur op een vast tijdstip, op een vaste plek, en dat 28 dagen lang.

Hoezo dat vaste tijdstip en die vaste plek?
Routine zorgt dat iets moeiteloos gaat. Daardoor heb je sneller profijt van je meditaties. Een vast tijdstip maakt het je gemakkelijk om er een gewoonte van te maken. Net als eten en drinken. En nu ik dat toch heb genoemd: als je je dagelijkse meditatie koppelt aan een maaltijd, ervoor of erna, dan haak je aan bij een bestaande routine. Zelf mediteer ik graag voor het ontbijt. Ik doe dat inderdaad op een vaste plek, zodat als ik daar naartoe ga, mijn lichaam en brein al weten wat er gaat gebeuren. Op den duur gaat dat dan moeiteloos. Vijf van de zes deelnemers aan de eerste twee cursussen mediteren na een jaar nog steeds dagelijks.

En als ik een keer niet kan?
Dat is niet erg, je kunt de meditatie in eigen tijd inhalen. 

En wat nog meer?
De app biedt veel meer dan alleen deze cursus; je krijgt van Sam elke dag een nieuwe meditatie en van andere leraren uit andere richtingen zoals zen, mindfulness, koan en metta (liefdevolle vriendelijkheid) zijn er gesprekken of ook een lessenreeks te volgen. Inclusief een meditatietechniek voor kinderen.

En is er een minimum aantal deelnemers?
Ja, minimaal drie, om te kunnen uitwisselen.

Metta-5-daagse 

Bij belangstelling start aansluitend op bovenstaande 28-daagse, dus bijvoorbeeld 1 december of 1 april, de begeleide Metta 5-daagse. Metta betekent liefdevolle vriendelijkheid. In deze meditaties leer je hoe Metta bij jezelf aan te spreken. De  meditaties zijn ingesproken in het Amerikaans door Sam Harris, een woordenlijst met vertaling naar het Nederlands is beschikbaar. 

Begeleiding: online uitwisseling (via Jitsi Meet, zie onderaan)

Nodig: smartphone.

Kosten: meedoen is kosteloos als je de Waking Up-app al gebruikt of als je voor het eerst kennismaakt met deze app.  Je krijgt dan een gratis link voor 30 dagen via STIL-AAN. De begeleiding vanuit STIL-AAN voor de Metta-5-daagse is op Dana-Tikkie-basis.

Alle data op een rijtje 

22 feb/okt Je hebt je interesse kenbaar gemaakt 
23 Voorbereiding: een vaste plek en een vast moment
 28/31  Je ontvangt de vertaling van dag 1
 1 mrt/nov  Je ontvangt de gratis link voor 30 dagen
Je ontvangt elke dag de woordenlijst van die dag
wekelijks Online uitwisseling, in groep of individueel
28 Gezamenlijke afsluiting 28 daagse online
29/30  app verder verkennen: Metta 5-daagse / Daily / ..

Andere ondersteuning: hulptroepen

Van begin af aan stellen we een gezamenlijke app-groep op waarop alle deelnemers melden welke meditatie ze die dag hebben gedaan.

Als je aan zo’n reis begint, een georganiseerde reis naar binnen, dan kun je vanalles tegenkomen.  Twijfels, opstandigheid, irritatie, je gaat niet de eerste zijn die na een week uitroept: dit is helemaal niets. Toch is het de moeite waard om dan door de juiste hulptroepen in te zetten, tóch je reis te kunnen voortzetten. Hulptroepen in de vorm van de gezamenlijke app-groep helpen om je eigen voortgang te zien en de inspanning die anderen doen.  Dan merk je ook: ik ben onderdeel van een dappere groep mediteerders.  Of misschien wil je niet afhaken om anderen niet te ontmoedigen.
Komen er wezenlijke vragen bij je op, kom je in een worsteling met jezelf, neem dan via een privé-app met STIL-AAN contact op met mij. Ik heb ruime ervaring in meditaties en wat je daarin tegen kunt komen.

Doe je mee?

Online meedoen met STIL-AAN

De uitwisseling vindt online plaats, daarvoor gebruiken we de app Jitsi Meet en je hebt binnen je huis een eigen plek waar je ongestoord kunt zitten. Installeer de app of ga via je browser naar de website https://meet.jit.si  (dus NIET jitsi.com).