‘CURSUSSEN’

STIL-AAN biedt twee wat langere programma’s aan, beide zijn een combinatie van zelf thuis mediteren en online samenkomsten en/of buiten wandelen. Daarmee passen beide uitstekend in deze Corona-tijd.

Metta-5-daagse 

Van 31 maart tot en met 4 april kun je weer meedoen met de 5-daagse Metta-meditaties. Metta betekent liefdevolle vriendelijkheid. In deze meditaties word je begeleid hoe Metta bij jezelf aan te spreken. De  meditaties zijn ingesproken in het Amerikaans door Sam Harris, een woordenlijst met vertaling naar het Nederlands is beschikbaar. 

Start: 31 maart – loopt tot en met 4 april.

Begeleiding: online uitwisseling en afsluitende online samenkomst in het Nederlands.

Nodig: smartphone.

Kosten: gratis als je de app Waking-up app al gebruikt. Je kunt deze ook voor een maand aanschaffen (20 dollar) en dan meedoen met de Metta-meditaties en zelf in de resterende tijd de 28-daagse uitproberen. De begeleiding vanuit STIL-AAN voor de Metta-5-daagse is dan gratis.

28-daagse met de Waking-up app van Sam Harris

Ben je op zoek naar een toegankelijke methode om meditatie-ervaring op te doen of wil je gericht toewerken naar bevrijdend inzicht, dan nodigt STIL-AAN je uit voor deze reeks van 28 dagen met elke dag 10 minuten mediteren. Hierin maakt neurowetenschapper, filosoof en meditatieleraar Sam Harris je stap-voor-stap deelgenoot van zijn unieke methode gebaseerd op de eeuwenoude traditie van Dzogchen gecombineerd met zijn wetenschappelijke kennis van de werking van ons brein. Hierin hebben verschillende meditatietechnieken een plek, alle gebaseerd op Mindfulness.

Mindfulness is, zo legt hij uit, niet zo zeer een meditatie-techniek, als wel een kwaliteit van het brein zelf. Het is, volgens Sam Harris, simpelweg gezegd de vaardigheid om beelden en geluiden en sensaties te observeren en zelfs gedachtes te zien die van moment tot moment opkomen in het bewustzijn, op een manier die niet vervuild wordt of beïnvloedt wordt door concepten. Deze groeiende vaardigheid om aandacht te geven, vormt straks de basis van andere overwegingen en reflecties die hij zal introduceren naarmate de 28 dagen vorderen.

Over mediteren zegt hij in de les van dag 1 tijdens de Introductory Course op de Waking Up app: “Het is bijna niet mogelijk om te overdrijven hoe krachtig en interessant en transformerend deze simpele oefening om nauwkeurig aandacht te geven aan dat wat je ervaart, kan gaan worden.

Hij haast zich ook om aan te geven dat hij het niet aan je kan bewijzen, behalve dan om je te stimuleren om mee te blijven doen tot aan het punt van echt inzicht. Hij probeert het via een vergelijking: “Denk bijvoorbeeld eens aan de wetenschap van astronomie, gewoon om het ergens mee te vergelijken. Als je, net als vele anderen, in een stad woont met veel licht-vervuiling, dan zou het kunnen gebeuren dat als je ‘s nachts een keer naar boven kijkt, je misschien helemaal geen sterren ziet. En dat de enige sterren die je wel ziet, de planeten zijn, omdat dat de enige sterren zijn die fel genoeg zijn om door de licht-vervuiling heen te breken. Dus als de situatie zo is dat je helemaal niet kan weten hoe mooi of interessant de kosmos is, omdat je geen enkel detail kunt zien, dan is het niet aannemelijk dat je daardoor gaat twijfelen dat astronomie als wetenschap bestáát.

Maar als je ‘s nachts ooit op het platteland of in de jungle bent geweest, en gezien hebt hoe de hemel eruit ziet zonder licht-vervuiling, of wellicht heb je foto’s gezien die genomen zijn vanuit de Hubble-ruimtetelescoop van briljante sterrenvelden of zelfs van andere ruimtestelsels, dan is dat, zelfs al heb je het niet zelf ervaren, geen reden om eraan te twijfelen dat de nachthemel ongelooflijk mooi is en dat er echt veel aan te ontdekken valt.

Ook met betrekking tot je brein heb je wellicht nooit meegemaakt dat de omstandigheden zo waren dat je rechstreeks iets interessant hebt ervaren. Meditatie is een methode om deze omstandigheden te creëren. En daarmee is het te vergelijken met het bouwen van je eigen telescoop. En zodra je die gebouwd hebt, raak je het nooit meer kwijt. Misschien moet je het van tijd tot tijd weer wat intensiveren, maar het verschil tussen het aanschouwen van de wonderen van het brein met door jouzelf getrainde aandacht en het nooit hebben kunnen gezien, is moeilijk te overdrijven.

Dat kan dus ervaren worden in die 28-daagse. Naast de dagelijkse meditaties krijg je individuele ondersteuning van STIL-AAN en zijn er online uitwisselingen in groepsverband, beide in het Nederlands.

Wat en hoe in het kort

Start: 2 maart, aanmelden voor 24 februari. Afsluiting vrijdag 2 april.

Begeleiding: individuele wandelingen en online uitwisseling.

Nodig: smartphone.

Kosten: Dana, voor uitleg klik hier.

Q & A over het hele programma van de 28-daagse:

Een reeks meditaties, zeg je, gaat me dat niet teveel tijd kosten?

Dat is maar hoe je het bekijkt. Het vraagt van jou elke dag tien minuten, bij voorkeur op een vast tijdstip, op een vaste plek, en dat 28 dagen lang.

Hoezo dat vaste tijdstip en die vaste plek?

Routine zorgt dat iets moeiteloos gaat. Daardoor heb je sneller profijt van je meditaties. Een vast tijdstip maakt het je gemakkelijk om er een gewoonte van te maken. Net als eten en drinken. En nu ik dat toch heb genoemd: als je je dagelijkse meditatie koppelt aan een maaltijd, ervoor of erna, dan haak je aan bij een bestaande routine. Zelf mediteer ik graag voor het ontbijt. Ik doe dat inderdaad op een vaste plek, zodat als ik daar naartoe ga, mijn lichaam en brein al weten wat er gaat gebeuren. Op den duur gaat dat dan moeiteloos. De vier deelnemers aan de eerste cursus mediteren na drie maanden nog steeds dagelijks.

En als ik een keer niet kan?

Dat is niet erg, want er worden  28 dagelijkse meditaties aangeboden binnen een periode van 30 dagen. Dus je kunt 2 keer overslaan en toch de eindstreep halen.

Eindstreep? Dat klinkt als een afgerond geheel?

Dat klopt inderdaad. De meditatieleraar heeft een opbouw en werkt toe naar inzicht in jezelf, in je omgeving, over je zintuigen. Daarom is het aan te bevelen om één meditatie per dag te doen, liefst in de ochtend,  zodat je datgene wat je gehoord hebt, mee kunt nemen in de dag.

En je had het over het integreren van wandelen en mediteren, hoe zit dat dan?

In die periode van thuismeditaties zijn ook twee wandelingen opgenomen, individueel met mij. Dat individueel maakt het voor mij mogelijk om de 1,5 meter goed te bewaken en voor jou om je vragen te stellen. Al met al lopen we de eerste keer een half uur, met een korte meditatie halverwege en ruimte voor vragen stellen op de terugweg. Daarna is er een kwartier overlap met de volgende wandelaar, zodat jullie ook nog even bij kunnen praten. Dit alles natuurlijk vanaf Grotels Genieten. Deze wandelingen zijn geen must, je mag je vragen ook online stellen. De tweede keer is er een stilte-gedeelte en een uitwissel-gedeelte.

Is dat het enige moment dat ik de andere deelnemers ontmoet?

Nee, ergens halverwege en aan het eind zijn bijeenkomsten gepland, waarop we respectievelijk een start maken, onderweg polsen hoe het ermee staat en aan het eind terugkijken. De laatste is een samenkomst bij Grotels Genieten, de andere samenkomst halverwege is via Jitsi. Verder maken we gebruik van een gezamenlijke app-groep waarop we elkaar informeren welke dag van de 28 je hebt gedaan. Dat werkt erg stimulerend. Los daarvan kun je online bij mij terecht voor al je vragen over wat je zoal tegen komt in je meditatiemomenten.

Tjonge, een heel programma. En wanneer start dat?

De reeks van 28 dagen mediteren start op 2 maart 2021. De meditatieve wandeling van 19 februari is een mooi moment om je vragen te stellen. Ben je geïnteresseerd, dan stuur ik je graag een eerste meditatie toe, zodat je aan de stem kunt wennen. En aan de taal, want Sam Harris, de auteur, is een Amerikaan.
Op 24 februari sluit de aanmelding en start de voorbereiding. Dat wil zeggen: zoek een vaste plek en bepaal een vast tijdstip. Op 1 maart beluister je dag 1 en op 5 maart is er dan een eerste (individuele) wandeling mogelijk, een fijn moment je eerste ervaringen te delen. Is dat een obstakel, dan hoor ik dat graag al eerder.          

Op 2 maart precies ontvang je van mij een link voor een maand lang gratis meedoen met de 28-daagse Waking-up Course. Die eindigt op 1  april. Op 2 april is de afsluitende bijeenkomst.  Hieronder vind je de aanmeldprocedure.

En hoe zorg je dan dat het veilig blijft, met COVID-19?

De meditaties en de Jitsi-bijeenkomst zijn online. Zodra we bij elkaar komen, vraag ik naar je gezondheid. STIL-AAN verwacht van je  dat je thuis blijft bij klachten van jezelf of een huisgenoot. Bij de bijeenkomst dragen we een mondkapje én nemen we de 1,5 m in acht. Bij het individueel wandelen bewaak ik de 1,5 m en is een mondkapje bespreekbaar, ook van mijn kant.

Waar kan ik Sam Harris van kennen?

Mogelijk heb ik ooit naar hem verwezen in een pauze-opdracht. Verder is hij bekend van de podcast Making Sense de app Waking-up. Hij is neurowetenschapper, filosoof en auteur en heeft bij vooraanstaande leraren gemediteerd. Vandaaruit heeft hij eigen methode ontwikkeld, waarin je zeker ook elementen van STIL-AAN zult herkennen.

Oké, ik weet al heel veel nu. Als ik besluit mee te doen, hoe kan ik me aanmelden?

Je maakt je interesse kenbaar uiterlijk 23 februari via een app-berichtje of via de wandel-meditatie app-groep van STIL-AAN en dan heb je tien dagen om je voor te bereiden. Je zoekt een passende plek, binnen- of buitenshuis, een vast moment en je mediteert daar op proef met een aflevering V an de Waking-up Course. Op 19 februari kun je besluiten mee gaan met de wandeling om je vragen te stellen, twijfels te uiten, adviezen in te winnen.

Op 28 februari hoor ik van je of je definitief meedoet. De voorwaarde is dat je je vaste plek en tijdstip hebt gevonden.

Zodra ik je definitieve aanmelding ontvang, maak ik een individuele app-‘groep’ met jou aan, om uit te kunnen wisselen en vragen te kunnen stellen. Ook voeg ik je toe aan de gezamenlijke ‘Sam en STIL-AAN’  app-groep.

En hoeveel kost het?

De kosten zijn net als anders op Dana-basis: bij de bijeenkomsten staat de gift-box er en het is aan jou om te bepalen  hoeveel het voor jou van waarde is geweest.

Mogelijk krijg je vanuit Waking-up-Course de vraag voorgelegd of je wilt blijven gebruikmaken van de app van Sam Harris. Dat kost 99 dollar,  maar heeft niets met STIL-AAN van doen. En is dat wat veel, dan stelt Sam Harris voor om hem mailen met het verzoek dat je graag zou willen mediteren met zijn app, maar dat je portemonnee het bedrag niet toelaat. Je doet hem een voorstel wat wèl passend voor jou is. De app is zeer de moeite waard, je krijgt van Sam elke dag een nieuwe meditatie en van andere leraren uit andere richtingen zoals zen, mindfulness, koan en metta (liefdevolle vriendelijkheid) zijn er gesprekken of ook een lessenreeks te volgen. Inclusief een meditatietechniek voor kinderen.

En is er een minimum aantal deelnemers? 

Ja, minimaal drie, om te kunnen uitwisselen.

En wat heb ik nodig om mee te kunnen doen? 

Je hebt een smartphone of een tablet nodig, een Android of een IPhone. Daar kun je de link met de 28-meditaties op openen. Voor Jitsi heb je een smartphone of een computer nodig, maar het kan ook op een tablet. Je hoeft je niet te registeren, je krijgt van mij een link toegestuurd. We doen ook nog een test-Jitsi-gesprek om zeker te weten dat het werkt.

Aanmelding: alle data op een rijtje

23 febr Interesse kenbaar gemaakt 
24 febr Ontvangst achtergrond informatie en proef-dag-meditatie
24-28 febr           Op zoek gaan naar een vaste plek en een passend tijdstip, 28 februari definitieve aanmelding
2 mrt Start met dag 1 van 28
5 + 26 mrt Optioneel: individueel wandeling
21 mrt Online uitwisseling
2 april Afsluitende bijeenkomst te Grotels Genieten
4 april Optionele online afsluiting Metta 5-daagse 


Andere ondersteuning: hulptroepen

Van begin af aan stellen we een gezamenlijke app-groep op waarop alle deelnemers melden welke meditatie ze die dag hebben gedaan. Liefst zo kort mogelijk: kies een emoticon dat bij je past, bijvoorbeeld 🐿, dan het nummer van de meditatie/28 en eventueel een liefdevolle emoji als afsluiting. Dan kan het er op dag 17 zo uitzien:🐿 17/28 🙂

Als je aan zo’n reis begint, een georganiseerde reis naar binnen, dan kun je vanalles tegenkomen.  Twijfels, opstandigheid, irritatie, je gaat niet de eerste zijn die na een week uitroept: dit is helemaal niets. Toch is het de moeite waard om dan door de juiste hulptroepen in te zetten, tóch je reis te kunnen voortzetten. Hulptroepen in de vorm van de gezamenlijke app-groep helpen om je eigen voortgang te zien en de inspanning die anderen doen.  Dan merk je ook: ik ben onderdeel van een dappere groep mediteerders.  Of misschien wil je niet afhaken om anderen niet te ontmoedigen.
Komen er wezenlijke vragen bij je op, kom je in een worsteling met jezelf, neem dan via een privé-app met STIL-AAN contact op met mij. Ik heb ruimte ervaring in meditaties en wat je daarin tegen kunt komen. Ook ben je van harte welkom om individueel
met mij te wandelen (zie de data in het overzicht).

Doe je mee?