Langer de stilte in: stilte-ochtend wordt stilte-dag

Waarom is stilte belangrijk? In onze dynamische maatschappij is er veel drukte en hebben veel mensen het te druk. We hebben veel bezigheden en veel keuzemogelijkheden. Maar we hebben van tijd tot tijd ook behoefte aan even niets. Aan rust en stilte, tijd om te ontspannen en onze ervaringen te verwerken. Tijd om te reflecteren op wat we hebben meegemaakt en op wat we écht belangrijk vinden in ons leven.

Het ervaren van stilte buiten ons heeft een positief effect op onze psychische en fysieke gezondheid. Het geeft ruimte om ‘naar binnen’ te luisteren en aanwezig te zijn bij alle indrukken die door ons heen stromen. En om ons op een vriendelijke manier daartoe te verhouden.

In elke activiteit van STIL-AAN is er een korter of langer stilte-moment opgenomen, bij de zitmeditaties en bij de loopmeditaties.

Stiltedag

Elk jaar organiseert STIL-AAN een Stiltedag op een bijzondere locatie, voortgekomen uit de behoefte om langer samen te mediteren na de goede ervaring van de eerdere stilte-ochtenden.

Zomer 2024 eerstvolgende stilte-dag in Gelderland
Eerder waren we welkom in een theetuin, in een yurt en op een boot. In 2024 is de volgende, opnieuw in een waterrijke omgeving met afwisseling van weidsheid en bossages.

De nadruk ligt tijdens zo’n dag op de afwisseling van wandel- en zitmeditaties, om te ontdekken dat mediteren een vaardigheid is die overal gedaan kan worden. Mindful eten tijdens de lunch is zo’n moment. We zien af van praten om onszelf beter te kunnen ‘verstaan’.

 

Het globale programma

10.30 – 11.00 uur Inloop met koffie/thee

zit- en wandelmeditatie voor de lunch

12.45 – 13.00 uur lunch en stilte moment voor jezelf

wandelen en zitmeditatie in de natuur (bij goed weer)

15.30 – 16.00 uur Afsluiting

Binnen deze opbouw kun je kiezen voor deelname tot de lunch, tot en met of de hele dag. We mediteren in de traditie van Vipassana en non-dualiteit.

Kosten zijn op Dana-basis – een vrije gift voor de begeleiding en € 5,- voor versnaperingen en lunch.

Lees hier wat deelneemster Geertje na afloop van de laatste stilte-ochtend schreef.

Landelijke Dag van de Stilte

Tijdens de landelijke dag van de stilte  op de laatste zondag van oktober biedt STIL-AAN een stiltewandeling aan. Houd deze en de landelijke website in de gaten.

Kijk voor een overzicht van STIL-AAN activiteiten bij NIEUWS.

En voor de informatie over die activiteiten bij MEEDOEN.

En voor achtergrond en inhoud bij WAT.